Monday, 26 November 2012

Ciri-ciri wanita hantaran RM10,000 ke atas.

Assalamualaikum pembuka bicara..

Kelmarin dengan rajinnya aku godek2 FB lama sketlah berbanding sebelum ni. Sebelum ni bila buka FB cuma cek pak cik noti, mak cik friend request n adik mesej aja then terus chow. Benda alah lain yg ada kat home diabaikan dengan kadar segera oleh sebab kejemuan dan kemalasan yang berlipat ganda.

Godek punya godek terjumpa satu info yang best. Terus terdetik dalam hati nak jadikan entri. Meh nak share sesama..

Ciri-ciri wanita hantaran RM10,000 ke atas menurut Ustaz Azhar Idrus aka UIA UAI.


1. Tak tinggai semayang.



2. Tutup urat aurat.



3. Tak penah kapel. Erk,,zaman sekarang ada lagi ka??



4. Jaga tingkah laku.



5. Pandai ngaji.



6. Tau hukum agama.



7. Hafal Quran.



8. Pandai masak.



9. Pandai jahit




Setuju dengan pendapat UAI. Orang sekarang bergantung pada ciri-ciri lain dalam menetapkan mas kahwin atau hantaran. Contohnya macam status atau taraf kehidupan si gadis. Kalau kaya mas kahwin or hantaran mesti tinggi sket. Selain tu dari segi taraf pendidikan. Lagi tinggi taraf pendidikan si gadis makanya lagi tinggilah ehem2nya. 

Tak guna jugak kalau letak harga tinggi2 tapi semayang malas, buka aurat sana-sini, bergaul bebas dan macam2 lagilah. Bagi kaum2 adam kat luaq sana, kalau tyme meminang nanti parents si gadis mintak RM 10000 ke atas n ampa tak brapa mampu, try selidik dulu sama da si gadis ada ciri2 kat atas atau x?? Kalau tak cukup tak berbaloi bayaq mahai2. Kalau mampu takpalah..Hehe

"Sebaik-baik mas kahwin itu adalah yang paling senang atau paling rendah" -Abu Dawud-

ps: Haish punyalah dok berkempen sakan. Jangan nanti mak aku pulak yang letak harga tinggi sudah. Alamatnya tak kawen lah aku sampai ke tua. -_-"


**babai**




sudah baca?? komen sket leh?? tengs

22 comments:

Nizam Erul said...

wahh ! klaw nk meminang guna RM10000 pon takpatut jugak kan . Kena tngok ciri2 gadis dulu :3 Info berguna

Amirol Najmi Abdul Rasid said...

wowowowowo!!!!

cantik nya lukisan dan kata-kata..Rm10000 memang layak tuk pompuan cam tu..

bagus-bagus..keep it up! visit me keyh!

zoey danny said...

bagus,,good2,nice entry,,teruskan yer~~

Cik P.A. said...

good! kak as suke dgn entry nie...:)

Shasha Yacob said...

ok, iini saya setujuh. ada lah sikit sikit ciri tuh terkena dengan saya. hihi

Ibnuismaini Ismail said...

kalau ada semua baru berbaloi RM10,000. kui3.

pijut said...

betul..setuju..kadang2 sampai bergadai lelaki tu nak cari duit..klu berkualiti mcm kartun2 diatas tu berbaloi la :-)

sukakartun said...

@Nizam Erul
betoi3..time kasih kat UAI sebab share info ni..hehe saya copy aja

sukakartun said...

@Amirol Najmi Abdul Rasid
time kasih atas pujian..

sukakartun said...

@zoey danny
tengs..keep supporting me k

sukakartun said...

@Cik P.A.
time kasih kak as..peringatan utk diri saya sendirik jugak

sukakartun said...

@Shasha Yacob
Ciri2 yang mana ek yang kena tuh??hehe

sukakartun said...

@Ibnuismaini Ismail
berbaloi-baloi

sukakartun said...

@pijut
banyak dengar cite pasal lelaki yg pinjam duit ngan along utk buat belanja kawen..alih2 bila dah kawen bercerai-berai sebab tension bebanan hutang + along dok ugut nak potong tangan..hehe

Cik Eyqaleysha said...

Entri yg menarik n bermanfaat...stuju sgt2...

cerita best said...

wauuu comel katon

sukakartun said...

@Cik Eyqaleysha
time kasih..saya cuma ulang balik apa yg UAI cakap..kredit to UAI

sukakartun said...

@cerita best
maseh!!

me is equal to pink said...

nak share boleh? ;)

sukakartun duatiga said...

@me is equal to pink
boleh aja..sila2

kyrie said...

Kalau ada semua 50k pun sanggup

sukakartun duatiga said...

@kyrie
fuiyoo banyaknya duit dia..hehe