Saturday, 24 November 2012

5 Cara Mudah Untuk Bantu Gaza

Assalamualaikum pembuka bicara..

Mungkin ramai yang dah tau pasal ni tapi aku tetap nak siarkan berkali-kali sebagai peringatan kepada kita di Malaysia. Biasalah, bila hidup dalam kemewahan, kesenangan n keamanan, kadang-kadang buat kita alpa n mudah lupa pasal penderitaan saudara Islam kita di Palestin.


5 cara mudah untuk bantu gaza:


Pertama: Menderma / memberi sumbangan


Melalui derma, rakyat Palestin yang tertindas boleh mendapatkan rawatan perubatan, makanan, pendidikan yang baik dan lain-lain. Ada banyak badan yang bertanggungjawab untuk mengumpul dana bagi membantu Palestin.

SUMBANGAN MELALUI BANK

 SUMBANGAN MELALUI SMS

Taip PALESTIN 10 (Jika nilai RM 10) dan hantar ke 39111
(RM10/RM5/RM3/RM1)


Kedua:Boikot produk yang memberi dana kepada Israel.


Antara produk2 yang menjadi sumber pendapatan Israel

 
Ketiga: Memperbaiki kualiti ibadah wajib


Seorang tentera Israel pernah menyatakan bahawa, yahudi hanya akan gentar apabila umat Islam mampu untuk solat Subuh secara berjemaah di masjid yang mana jumlah jemaahnya menyamai atau melebihi jumlah jemaah pada solat Jumaat. Seperti yang kita sedia maklum, solat Subuh sememangnya solat yang paling sukar untuk mendapatkan bilangan jemaah yang ramai. Faham-faham ajalah kenapa. So, meh sama-sama kita perbaiki kualiti ibadah wajib kita.

Keempat: Berkempen melalui media massa.


Kelima: Berdoa selalu kerana doa adalah senjata orang Islam.



ps: sekadar peringatan untuk diri sendiri dan rakyat Malaysia. Setakat ni, femly aku dah mula stop guna barang-barang Yahudi. Kalau dulu selalu makan bege mekdi, tp sekarang beli bege Ramly aja. Kalau dulu selalu spare Maggi perisa Kari, tapi sekarang sudah mula beli Mee Sedap perisa Kari. Kalau dulu selalu isi minyak kat SHELL sebab boleh dapat mata ganjaran BonusLink, tapi sekarang beralih arah ke Petronas..n banyak lagi...

Oh ya..bagi pempuan bertukarlah daripada Kotex kepada Libresse.

**babai**



sudah baca?? komen sket leh?? tengs

14 comments:

Nurul Aini said...

betul..walaupun tak mampu mengangkat senjata. tapi sekurangnya inilah bantu terpantas dari kita.

itu Akhil said...

yg ketiga tu paling penting asenya..
dgn cara tu kita semua bersatu..
lagi pon betul cara ibadah, btol segalanya...in shaa Allah

Nuraihan Kassim said...

tajuk yg menarik.. Semoge umat islam akan same2 membantu bumi Palestin.. Amin...

amirul hakim said...

wah.bagus entry ni. ada manfaat di sebalik lukisan kartun. keep it up!

Arina Shamsul said...

sama2 kita sedar menyedarkan dan membantu saudara2 seislam kita ..

nice entri:)

sukakartun said...

@Nurul Aini
In shaa Allah

sukakartun said...

@itu Akhil
sangat setuju..

sukakartun said...

@Nuraihan Kassim
terima kasih..amin!!!

sukakartun said...

@amirul hakim
terima kasih

sukakartun said...

@Arina Shamsul
In shaa Allah..tengs

CikMunBlogger said...

wah ! nice sharing , mari kita sokong and doakan mereka supaya mereka sentiasa kuat and tabah :)

Maisarah Azmi said...

wah, info yg menarik..yg paling menarik nye info paling bawah ..=)

cerita best said...


jom kita join segmen pakjoe senang je bkn susah pun ....kita blh tambah kenalan baru seperti aaron aziz,farid kamil hahaha http://pakjoe-pakjoe.blogspot.com/2012/11/segmen-jom-tukar-dan-kenal-rakan-blogger.html

Cik P.A. said...

info yg ckp berguna~ TQ so much adikku cyggg :)