Sunday, 11 November 2012

Cara mudah untuk lukis doodle

Assalamualaikum pembuka bicara..

Teringin nak lukis doodle sendiri tapi tadak bakat melukis?? Jangan risau. Sekarang semua orang boleh melukis. Tak kiralah samada tangan hang pengkaq or tak berseni. Lupakan semua masalah tu. Mai nak ajar.

Untuk lukis doodle dengan cara senang, ampa-ampa suma mesti ada Paint Tool Sai. Bagi yang belum ada, ampa boleh donlod trial punya kot kalau tak silap, kat sini then install kat lappy ampa. Hmm kalau nak yang bukan trial punya aku pon tak ingat kat mana nak curik. Maybe boleh google or tanya otai2 yang tera bab2 software bagai..

Ok lepas ampa dah berjaya install, benda 1st yg ampa kena buat ofkoslah buka Paint Tool Sai.

(Klik gambo untuk tumbesaran tulang)

Step 1: Klik File (F)--->New (N) untuk select canvas.

Step 2:Set kanWidth n Height yang ada kat dalam kotak merah tu ikut kegeraman ampa. Selalunya aku set macam yang dalam gambar. Lepas dah puas hati, klik OK.
hasil lepas klik OK

Step 3:
1: Klik New Linework Layer.
2: Linework 1 muncul.
3: Set Primary Colour dengan warna hitam.
4: Klik Curve.
5: Select size curve. Selalunya aku guna 5. Terpulang pada kegeraman ampa.


Step 4: Dah boleh stat lukis.
Klik sekali kad kanvas untuk stat buat garisan then double klik untuk stop garisan.


Step 5: Klik edit
1: Klik edit.
2: Bentukkan muka. Senangkan.. Daripada garisan lurus, terbentuk muka.


Step 6: Klik curve semula untuk teruskan melukis.

Step 5 dan 6 diulang sampailah ampa siap lukis doodle.


Wokeh, lukis siap dah. Meh kita kale plak.

 1: Klik Linework 1
2: Klik Magic Wand.
3: Klik kawasan yang nak diwarna.
4: Pilih kale yang digerami.


5: Klik layer 1
6: Klik bucket.
7: Klik kawasan yang ditanda sebelum ni.
8: Klik clear selection.


Ulang no 1-8 sampai siap kale semua kawasan tau!!



wokeh setel sudah..senang ka mudah??

refer video untuk lebih kejelasan..






practice make perfect

**babai**





sudah baca?? komen sket leh?? tengs

30 comments:

D i n said...

lawa doodle hehe :D

Blue Vader said...

pakai pen tablet ke lukis doodle?? SAI ni memang best..and lagi satu lagi senang dari photoshop... tapi guwe prefer lagi guna dua-dua... hoho

hananhadila said...

haha . simple jee tapi cutee

Nuraihan Kassim said...

wahh tutorial laa... :)

Nurfara Hani said...

comel nye doodle nih:)

Nelly Strange said...

comel !
hehe

kitatauke said...

sempoi je melukis...aku mmg tangan tak bedong mase kecik..tak reti nak lukis..app android pun ade doodle ni kan??

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said...

comel2.. senangkan pakai sai

sukakartun said...

@D i n
time kasih..tp still kena banyak practice..maklumlah org xpandai lukis

sukakartun said...

@Blue Vader
xdelah..klik2 ngan mouse je..sekarang stil xmampu nak bli..hehe

sukakartun said...

@hananhadila
tq..simple itu best!!!ngeh3

sukakartun said...

@Nuraihan Kassim
tutorial 1st dari saya..sila3

sukakartun said...

@Nurfara Hani
time kasih..mak saya cakap kena banyak belajar lagi..

sukakartun said...

@Nelly Strange
tengs haha

sukakartun said...

@kitatauke
mula2 lukis dulu pon burok aja doodle saya..memang sebijik macam budak xbedong masa kecik2..hehe sory tak dapat jawab pertanyaan awak..saya buta sket bab2 gadget neh..hehe

sukakartun said...

@◕ D Y S H A S A H H I R ◕
senang senang senang..gaya upin ipin

Myra Azraff said...

yayy nice one ;D

sukakartun said...

@Myra Azraff
tq

Tomoyo@Zura said...

nk try nk try..mcm best je! dah dpt buat nnti, i kredit kak blog u eik? tq...

CikMunBlogger said...

wahhhhh !
thanks kasi tuto nie . kite memang lama dh nak wt doodle . tpi selalu tak jadik .

simple and comel jee . hehe :D

sukakartun said...

@Tomoyo@Zura
orait..cuba jangan tak cuba..practice make perfect..

sukakartun said...

@CikMunBlogger
selamat mencuba..

Cik Fie said...

comelnya doodle tu :)

sukakartun said...

@Cik Fie
time kasih..ameklah kalau bekenan

Sitidotshahira said...

comel nye doodle tuw ! aww2x , hehe ;)

sukakartun said...

@Sitidotshahira
tq..kalau bekenan ameklah

ahmad endo said...

terer tu...tapi sayang saya tak da bakat...hehehe..try2 pun cam teruk...hehehe

sukakartun said...

@ahmad endo
saya pon tadak bakat jugak..try kasi pen n kertas, komfem lukis lembu jadik kucing..hehe

Umi Nadiah said...

cuba lukih sikit gambaq saya tengok. Nampak macam senang lagi guna yang ni dari AI. hehe. Kena try ni

Aina Misha said...

tpi cmne nak save